Поняття чип-тюнінгу увійшло в наше життя після того як автомобілі стали цілком контролюватися електронікою. Ми куримо електронні сигарети і читаємо електронні книги. Чому б не їздити на електронних автомобілях? Як би там не було, а чіп-тюнінгом сьогодні цікавляться багато адже він дозволяє змінити характер навіть самого скромного автомобіля.

Давайте почнемо з визначення. Що ж таке цей горезвісний чип-тюнінг? Ця зміна режимів електроконтроллеров шляхом корекції внутрішніх керуючих програм. Як правило цей вид тюнінгу припускає внесення змін до ECU (Engine Control Unit) - блок керування двигуном - і використовується для того щоб збільшити потужність силового агрегату. Але це далеко не все що можуть пообіцяти вам чіп-майстра.

Сам собою напрошується питання - невже автовиробники настільки дурні що самі не можуть випускати більш потужні автомобілі щоб автовласникам не доводилося згодом вдаватися до чип-тюнінгу? Звісно ні. Справа в тому що у компаній які займаються виробництвом автомобілів є свої причини для того щоб двигуни не працювали на повну потужність. Наприклад мотор часто «глушать» заради того щоб знизити викид вуглекислого газу тим самим мінімізувавши «екологічний податок».

Які мотори можна «чіпувати»?

Якщо ви є власником сталевого коня в широких грудях якого б'ється атмосферний серце краще відмовтеся від ідеї збільшити його потужність. Причина такої неоптимистичного рекомендації криється в тому що в разі атмосферних двигунів збільшення потужності шляхом «чіпування» може скласти лише 3-7%. Такі межі ви нізащо не відчуєте на практиці.

А от якщо під капотом гарчить дизель або наддувний «звір» тоді ви можете розраховувати на те що майстер вичавить з нього додаткові 25, а то і 50 відсотків.

Що являє собою процес «чіпування»

Автомобіль заганяється на стенд для перевірки потужності і проводиться маппинг - фахівці шукають в заводських програмах ті дані які відповідають за роботу двигуна. Після цього специ вносять свої корективи відштовхуючись від того наскільки велике число регулюючих параметрів. У разі простих моторів цей час подачі палива і кут випередження запалювання. Складні агрегати наприклад двигуни BMW спантеличують ще кутом зміни фаз газорозподілу висотою підйому клапанів і змінною довжиною впускного колектора.

Складність чип-тюнінгу полягає в тому що блок управління мотором досить тісно пов'язаний з іншими системами і блоками. І якщо ви внесете корективи в ECU то швидше за все треба буде коректувати і коробку передач. Все це досить складно, а на прикладі такого автомобіля як нова BMW «сімка» практично неможливо: в цьому автомобілі близько 80 взаємопов'язаних блоків. Так що якщо ви від когось почуєте про «чіпування» BMW 7-series можете сміливо сміятися з обличающими нотками в голосі.

Плюси чип-тюнінгу

Перш ніж почати говорити про всі «за» і «проти» чип-тюнінгу потрібно сказати що усі зазначені нижче моменти можна вважати чисто суб'єктивними. Тому що плюс під іншим кутом може виглядати як мінус, а недолік виходячи з тих чи інших міркувань може трансформуватися в гідність.

Чіп-тюнінг може порадувати автовласника поліпшенням динаміки, економією палива, ліквідацією «підвисань» і «провалів» двигуна, підвищенням чуйності педалі газу, виправленням помилок програми і коригуванням характеристик мотора. Загалом багато говорити про плюси чип-тюнінгу не має сенсу тому як вони очевидні.

Багатьох мучить питання чи можливо в принципі збільшити потужність двигуна і одночасно поліпшити його паливну економічність? Авторитетно заявляємо - можна. Але це навряд чи сподобається вам якщо ви разом з активістами «Грінпіс» рятуєте монгольських жайворонків. Потужність двигуна збільшується завдяки тому що знижуються його екологічні параметри. Зменшений кут випередження запалювання знижує і економічність, і потужність. Якщо цей кут зробити більше ці параметри підвищуються але на жаль страждає екологія. Хоча остання чомусь мало хвилює автолюбителів які люблять свої машини і ненавидять злоблива божество покровительствують тим хто підвищує ціни на паливо.

Мінуси чип-тюнінгу

Якщо поміркувати про те як «чіпування» може позначитися на моторесурсі то потрібно прямо сказати що нічого хорошого такий тюнінг вам не обіцяє. Але відразу ж зазначимо що і нічого критичного в цьому немає. Важливіше те що вам майстер чип-тюнінгу не дасть ніяких гарантій. Саме тому краще звертатися в перевірені фірми які форсують двигуни до безпечних меж.

До речі про гарантії. «Прочіповав» движок ви автоматично втрачаєте заводської гарантії: хто захоче покривати витрати на ремонт двигуна показники якого не відповідають заводським? Але є інший момент: практично кожен чіп-тюнер буде вас переконувати в тому що зміни виявити неможливо. Але невже ви знову думаєте що виробник настільки безпросвітно дурний? Багато компаній сьогодні застосовують спецзасоби що дозволяють визначити факт втручання в штатний софт. Тому зібравшись навіть в автосервіс потрудіться «відкотити» движок до заводських налаштувань.

Як ми вже говорили вище двигун в сучасних автомобілях тісно пов'язаний з трансмісією. Тому форсування двигуна може негативно позначитися на роботі коробки передач. І знову постає питання професіоналізму чип-тюнера від якого залежатиме наскільки зміниться характер вашого автомобіля, і не розгубить чи він ті якості які були у нього до форсування.

Проводити чип-тюнінг чи ні - це ваша особиста справа. Але при цьому потрібно пам'ятати що такі зміни лише збільшують потенціал водія. Ресурс двигуна залежить в першу чергу не від налаштувань, а від стилю водіння і умов експлуатації. Головне грамотне і дбайливе ставлення до автомобіля. І не важливо який у нього буде двигун - серійний або переналаштований.

Джерело: http://cohm.kiev.ua/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Социалочки

avatar