Під час різдв’яних свят їздив у Львів та Закарпаття, і виявив по маршруту, що частина стаціонарних постів ДАІ оснащена системою «Рубіж». Перед підїздом до поста стоять камери, що знеімають задній номерний знак і звіряють з базами («Угон», «Розшук номерних знаків», тощо)

Я, у 2010 році втратив номерний знак, і як захонослухняний громадянин, повідомив про це правоохоронців, зателефонувавши 102, а пізніше написавши заяву у райвідділок. Райвідділ вирішив, що справа занадто дрібна, і видав мені «Протокол про відмову у порушенні кримінальної справи» по факту зникнення номерного знаку. І у останню поїздку, система «Рубіж» на 384-тому кілометрі траси «Київ-Чоп» збудилась на мій номерний знак — виявляється він у розшуку! ДАІ мене зупинило, і запропонувало евакуювати автомобіль на штрафмайланчик. Доволеось просити знайомих відправити на цей пост факсом копію вказаної «Постанови», після чого ДАІ-шники (зробивши копію посвідчення водія і реєстраційних документів на автомобіль) розповіли, що потрібно звернутись у райдіввілок із проханням зняти номерний знак із бази «Розшук номерних занків», оскільки система «Рубіж» буде збуджуватись на мої номера на кожному пості. На іншому пості, де мене також зупинили, до слова, мені порекомендували закрити задній номерний знак пластиковою «гофрованою» гришкою (ви напевне такі бачили), чи замазати їх болотом — камера не може автоматично розпізнати номер і не «збуджується».

На тому-ж пості, на 384-му кілометрі, мене зупинили знову, уже на дорозі назад. Працівник ДАІ мене уже упізнав, але все ж я витратив там 10-15 хв, протягом яких я помітив, що не я один такий.

У цілому, систему «Рубіж» я вважаю технологічним і організаційним позитивом. І зразу виникає думка — при певних змінах у законодавство і підзаконні акти, її можна використовувати і для виявлення автомобілів з неоплаченими штрафами і боротьби з неплатниками. Якщо збільшити кількість оснащених постів — боротьба буде доволі ефективна. А ви що думаєте?

Социалочки

Почитать еще:

13 января 2012 в 09:51

#покращення.
Гайцы такие лайфхакеры -- поставьте, мол, гофру или болото на номер, чтобы у нас было меньше суеты.

Автор, спасибо, но перечитайте текст, слова не согласованы в последнем абзаце, и слово "доволеось" смущает

Ответить

13 января 2012 в 11:19
prostodriver
prostodriver
41 год (15 лет за рулем), Киев
Ford Fiesta (Mk V) 2008

Не будет, россияне уже проверяли :) Но тогда и штраф за нечитаемый номер могут впаять. Кстати, бизнес-идея для ГАИ — модернизировать систему, чтобы сигнализировала о машинах с нераспознанными номерами.

Ответить

13 января 2012 в 10:25
Kolt
Kolt
47 лет (17 лет за рулем), Киев
Kia Optima (2011) 2013, Mazda 3 Седан (BM, 2013-2016) 2015

Велика проблема в тому, що інформація не об’єднанна в єдину базу. Постанову про відмову видали, а з розшуку не зняли номери. І це виключно проблема власника, а має бути в першу чергу проблемую правоохоронців. Добре що це трапилось просто на трасі, а як би на кордоні? За кордон по факсовій копіі навряд чи відпустили б.

Ответить

15 января 2012 в 13:49
avatar
ajin
22 года за рулем

Я після повернення звернувся у той-же райвідділок з заявою про зняття номерного знаку з розшуку. Без цього — ніхто його видаляти не буде. Більше того — потрапив номерний знак уже після відмови у порушенні кримінальної справи

Ответить

13 января 2012 в 11:19
avatar

А дальше будет так. Получили протокол, обжаловали в суде, а на таком посту с вас будут требовать оплаты штрафа, хотя решения суда даже нет еще. Но ГАИ об этом не знают.

Ответить

avatar